A Bak


A Bak a téli napforduló jegye, amikor a fény lassan ismét túlsúlyba kerül. A Bakban az idő megtapasztalásáról van szó, minden dolog lassú éréséről és a folyton változó érzések ellenőrzéséről, megfegyelmezéséről.


Nőies, befogadó yin. Eleme a föld. Kardinális ,mozgásba hozó jegy.

Uralkodó bolygója a Szaturnusz.

Kulcsmondata: Rendet, struktúrát és világosságot teremtek.
Időszaka változó, általában: december 21 - január 20.

EGY BAK MÍTOSZ

A Bak jegyét Hellászban a kecskelábú Pánhoz kapcsolták, akinek a földisége oly mélységes bölcsességgel párosult, hogy az istenek az Olümposzra hívták tanácsadónak. Pán fia pedig Bak alakban jelenik meg az égbolton, és ez a kecskefiú Zeusz tejtestvére lesz, mert a nagy istent is Amaltheia kecske táplálta a halhatatlanság italával.

Pán sajátja azonban a páni félelem, a pánik is, amit a lakatlan hegyek vészjósló visszhangja idéz elő. Ilyenkor az ember minden bátorságát elvesztvén áll a természet szelleme előtt.


Pánt mély vonzalom fűzte Szeléné holdistennőhöz.
Neki ajándékozta nyájai felét, amivel elnyerte az éjszaka isteneinek kegyét, s azok álmaik és bölcsességeik istenévé tették őt.
Pán azonban iszonyatosan nyomasztó csend előidézésére is képes.
Pán álmának nevezi a hagyomány azokat a forró déli órákat, amikor a Nap a legerősebben tűz.
Nem akad pásztor, aki ilyenkor meg merné fújni furulyáját, hiszen Pán nyugalomra és rendre vágyik.
Pán, a Nap fényét kerülő Kronosz csillaghoz hasonlóan, mindenekelőtt a sötét talaj közeli rétegekben hat.

A bak szakaszban a Nap eljut legalacsonyabb pontjára. Az éjszaka uralkodik, a dolgok valósággal a föld alá bújnak. Csak azok a növények vészelik át zölden a telet, amelyek tűlevéllé zsugorították leveliket. Ám az éjszakák lassan rövidülnek, a nappalok hosszabbodnak, mely megfelel a bak jegy legbensőbb hajtóerejének, amely fáradhatatlanul és állandóan átküzdi magát az akadályokon a sötétségből a fénybe.
Aki a legmélyebb pontról indul, az akar a legmagasabbra jutni: a csúcsra. Ez azonban csak nagy szívóssággal és szaturnuszian apró lépésekkel lehetséges. Szerény óvatosságra, pontos tervekre, és teljes erőbevetésre van szükség. A Bak, szegényes táplálékkal a gyomrában, egyik csúcsot a másik után mássza, vakmerően ugrál, hogy minél közelebb jusson az éghez. Mindez időt és kritikus megfigyelő képességet igényel, ami Szaturnusz-Kronosz bolygóistenben megvan. Fent a csúcson jól ismeri a bukást jelentő veszélyeket, és lényének megfelelően megtalálja a visszafelé vezető utat, ha a körülmények a széljárás úgy alakulnak.

A BAK RÖVIDEN

Személyisége: törekvő, gyakorlati

Hajtóereje: céltudatossága

Vágyálmai: a feljutás

Indítékai: ambíciók

Módszere: kitartó munka

Szemléletmódja: pesszimista, bíráló

Rendszerformája: anyagelvűség

Világnézete: törvénytisztelő

Erénye: lelkiismeretesség

Veszélyes számára: a túlzott merevség

Hibája: ridegség, mogorvaság

Betegséghajlama: csontok, térd, ízületek

Karaktertípusa: aszkétatípus

Jellemző hivatásai: tudós, hivatalnok, építész

Végső célja: a tökéletesség, a rend

Hatalmi elve: a törvény mindenekfelett

ÉLET A BAK MELLETT

1. A Bakot onnan tudod legkönnyebben felismerni, hogy mikor más nyaral vagy pihen ő kikapcsolódásképpen egy kicsit dolgozik. Neki ez szórakozás, mert biztos, hogy olyan munkája van, ami egyben a hobbija vagy a nagybetűs Hivatása.

2. Hedonisták, munkakerülők, élvhajhászok és lusták messze kerüljék a Bakot, mert ő nem szereti, ha valaki csak teng-leng, nincsenek céljai vagy élősködik másokon!


3. Nehéz őt meghódítani vagy randevút megbeszélni vele. Ha szeretnél vele időt tölteni és ismerkedni akkor a legjobb, ha együtt dolgoztok. De mindenesetre legyen célja és haszna a randevúnak például megnéztek egy már mindenki által dicsért jó filmet, színházi előadást vagy megmásztok egy hegycsúcsot.


4. A Bak a randevún mindig pontos nagyon nem kedveli, ha váratják. Nem szereti a puccos, flancos és drága helyeket, a tömeget a ricsajt vagy a túl hangos zenét ezért, ha meg szeretnéd hódítani, kerüld az efféle programokat!


5. A Bak alapvetően egy takarékos ember. Minden privát életéhez vagy munkájához kapcsolódó dologban ösztönösen a legjobb ár-érték arányra törekszik. Ha ezért még dicsérik és támogatják, az nagyon boldoggá tudja tenni.


6. Épp ezért a Bak ritkán kerül nehéz anyagi helyzetbe, ám ha mégis, igen szűkös körülmények között is kitűnően és szorgalmasan dolgozik tovább, ami előbb utóbb meghozza fáradtsága gyümölcsét.

7. A Bak praktikus és stratégiában gondolkodó ember. Előre tervez, aprólékosan és terv szerint kivitelez. Ha bármilyen váratlan esemény ezt felborítja, enyhén pánikba is esik miatta, nehezen vált, nehezen alkalmazkodik.

8. A Bak, ha családot alapít nem valószínű, hogy sok gyermeket vállal. Rengeteg Bak maga építi fel a saját házát, vagy barkácsolgat otthonában, amit inkább konzervatív stílusban rendez be.

9. A Bak mindig tudja a kötelességét és nem szereti, ha erre mások is figyelmeztetik. Ellenben ő előszeretettel dörgöli környezete orra alá, ha valaki valamilyen feladatot elfelejtett elvégezni.

10. A Bak a szerelemben is mértékletes, túlzásoktól mentes. Nagy szenvedélyt ritkán él át vele az ember, egyeseknek talán ridegnek is tűnik, ellenben szűkösségben és betegségben is kitart párja mellett.