A Skorpió

A skorpió, mint halált hozó állat: a mitológiában a halál és a feltámadás szimbóluma.
Nőies, befogadó yin. Eleme a víz. Szilárd , konszolidáló jegy.
Uralkodó bolygója a Mars és a Plútó.
Kulcsmondata: Elkötelezem magam egy eszméhez. Elképzelésekhez, célokhoz, emberekhez kötődöm.
Időszaka változó, általában: október 22 - november 22.


EGY SKORPIÓ MÍTOSZ

A legősibb emberi mítoszok egyike a Gilgames eposz. Egy skorpió győzi le azt az Orion vadászt, aki egyedül volt képes a sötétség istenéhez vezető út oda-vissza történő megtételére. Ez a vándorút a vágy kifejezője, a lélek mélységéhez, modern fogalmakkal élve ez a tudattalan felfedezéséhez vezető út. Orion még egész lényében vadász - Mars szimbólum - teljesen át is adja magát vadászhajlamainak. Igy rontja meg Meropét, az érzelmek hullámzását, a szenvedélyt már jól ismerő asszonyt. Meropé férje egy ivóverseny után bosszúból megvakítja Oriont, akinek így végre önmagába kellene tekintenie. De csak a bosszú jár a fejében, az istenekhez fordul, akik vissza is adják szeme világát. Poszeidón a vizek, a mélység istene azonban megakadályozza Orion bosszúját, a vadászt bosszúvágya kielégítése helyett önmaga megismeréséhez vezeti el.

Egy másik legenda szerint Orion a Föld valamennyi vadjának elpusztítására készül.  Artemisz istennő egy skorpiót küld a legyőzhetetlen hírében álló vadász ellen. A skorpió Orion sarkába harap, és mérgével megöli őt. Orionnal tehát egy pusztító és gyilkoló, saját ösztöneit megtestesítő állat végez. Az egyoldalúság prototípusa önmagát semmisíti meg.

A skorpió szakasza a legmélyebb zuhanástól a legnagyszerűbb személyiség felemelkedéséig minden elképzelhető magasságot és mélységet magában foglal. A jegyet egyrészt a csúszó-mászó kígyó, másrészt a levegő ura, a hatalmas sas jelképezi. Mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy elszakadjon a földtől, amihez csúszó-mászó módjára ragaszkodik, hogy a szabad ég meghódítására törjön. Erre utal az önmagát újra és újra megfiatalító kígyó, aki régi bőre levedlésével az idejétmúltat, az elavultat taszítja el magától.
Mindenekelőtt egy marsi erőre van szükség, mely önmagát győzi le, illetve egy plútói erőre, melynek a tömeg felett kell diadalmaskodnia.

A SKORPIÓ RÖVIDEN

Személyisége: mélyre hatoló, végletes

Hajtóereje: a szenvedély

Vágyálmai: a teljesség megélése

Indítékai: az erős érzelmek

Módszere: a lelki terror

Szemléletmódja: végletes

Rendszerformája: individuális

Világnézete: misztikus

Erénye: kitartás, alaposság

Veszélyes számára: a saját önmarcangolása

Hibája: kíméletlenség

Betegséghajlama: alhas, nemi szervek

Karaktertípusa: nyomozótípus

Jellemző hivatásai: pszichológus, kutató

Végső célja: a halál legyőzése

Hatalmi elve: a lélek hatalma


ÉLET A SKORPIÓ MELLETT

1. A Skorpió olyan, mint egy kivülről érdekes és különleges mintával megmunkált szelence: ki-ki olyan kincseket találhat benne, ahogy hozzá nyúl. Aki szimpátiával, kedvesen és érdeklődve nyitja fedelét, az drágakövekre és ritka értékekre lelhet. Aki ellenszenvvel, előítéletesen és kétkedve nyitogatja ajtaját, az a legádázabb ármányt és gyilkos gyűlölet markolhat.

2. A Skorpió titokzatos, sosem tudhatod, hogy éppen párkapcsolatban él-e vagy sem, kifelé kevéssé mutatja rajongását vagy elhagyatottságát, valódi érzelmeit vagy megtartja csak saját magának vagy igen kevés néhány barátjának.

3. A Skorpiónak nehéz udvarolni vagy elcsábítani, mert minden hamisságon átlát. Ha valami nem igaz, nincs mögötte valós érzelmi töltet, csak szép szavak, azon átlát. Ha nincs kedve a flörthöz, akkor egy-két ironikus vagy gyilkos poénnal meghátrálásra készteti a hozzá közeledőket.

4. Ha elnyerted szimpátiáját és már randiztok, akkor onnantól kezdve egy-két dologra ügyelj nagyon: légy őszinte, lojális és hűséges vele! A Skorpió ugyanis ilyen, ha szeret és pont ugyanezt várja el a hozzá közelállóktól, párjától.

5. Ne próbáld becsapni, mert a Skorpióban egy Sherlock Holmes veszett el vagy ha mégsem, na ő az a típus, aki előtt a hazugságok „véletlenül” mindig lelepleződnek!

6. Ha egy Skorpióval szemben hazugságra, kijátszásra, hűtlenségre vetemedsz, legjobb esetben is örökre vége köztetek mindennek. Ne akard megtudni, milyen az ellenségének lenni, ő ugyanis hosszú évekig képes a bosszút dédelgetni és biztos megtalálja a leggyengébb pontodat!

7. A Skorpió végletes típus: vagy nagyon csinál valamit, vagy sehogy. Szenvedélyes típus: amit csinál vagy érez azt teljes intenzítással szívvel – lélekkel teszi, félgőzzel sosem. Nagyon kitartó: ami igazán érdekli vagy rögeszméjévé vált azt sokáig viszi és még ha hanyatlásba is fordul, de megpróbálja megjavítani.

8. A Skorpiónak nincs igazán olyan, hogy „lehetetlen”, sőt kifejezetten vonzzák a kihívások. Vészhelyzetekben a Skorpió nagyon erős életösztöne által pillanatok alatt feltalálja magát és mindenki másnál előbb képes átlátni és kilábalni másokat is segítve a katasztrófából.

9. A Skorpiónak időnként szüksége van egy kis magányra, elvonulásra. Ilyenkor regenerálódik, elmélkedik, töltődik. Ne sértődj meg, hogy bár ő rólad mindent tudni akar, de magát mégsem adja ki neked teljesen és olykor saját magával szeret kettesben lenni!

10. A szerelemben a Skorpióval a legintenzívebb érzelmeket és szenvedélyt élheted, magát a Mennyországot járhatod meg. De olykor a legdurvább féltékenységet és birtoklási vágyat is tapasztalhatod, nem ritkán a Pokol különböző bugyrain átsétálva. Ez a Skorpió ember tudatosságán és érzelmi-lelki fejlettségén is múlik.