Bach virágterápia

A Bach Virágterápia gyógyító rendszerét Dr. Edward Bach (1886-1936) angol orvos dolgozta ki az 1930-as években.
Edward Bach 1886 szeptember 24-én született Birmingham mellett egy rézöntő család első fiaként. Szerény anyagi körülmények ellenére a kis Edward nagyot álmodott és orvos akart lenni, ezért már 16 éves korában beállt apja rézöntő műhelyébe és kemény fizikai munkával kívánta megkeresni az egyetemi tanulmányai finanszírozására a pénzt. Az itt eltöltött 4 évben is már elmélyülten tanulmányozta a fizikai öntőmunkások egészségi állapotát, viselkedésüket, félelmeiket, tapasztalatai később segítették gyógyító munkájában.
Egyetemi évei alatt tovább vizsgálta a betegek személyiségét, talán jobban, mint a könyveket és már akkor arra a következtetésre jutott, hogy a lelkiállapot nagyban befolyásolja a gyógyulási folyamatot és a beteg személyisége sokkal fontosabb a testi panaszoknál. 1912-ben szerzett Londonban diplomát, majd ezután sebészként és traumatológusként dolgozott a fővárosban, később magánrendelőt nyitott és az immunológia felé fordult. Idejét, energiáját nem kímélve hatalmas intenzítással azon dolgozott, hogy valami olyan újszerű gyógymódot találjon, ami a korabeli, hagyományos kínszenvedésekkel teli kezelésekkel ellentétben nem növeli a beteg fájdalmait és a gyógyszer kiválasztásánál az orvos elsősorban a kliens személyiségére fókuszál a testi tünetek helyett.

1917-ben Edward Bachon 31 éves korában életmentő műtétet hajtottak végre. A lépében találtak rosszindulatú daganatot és orvoskollégái maximum 3 hónapnyi időt jósoltak még neki. A legnagyobb elkeseredést számára az okozta, hogy azt a munkát és tervet, amit elkezdett, és aminek még csak az elején járt, képtelen lesz befejezni. Ekkor még gyengén és betegen, de elhatározta, hogy hátralévő élete minden napját saját céljai megvalósításának szenteli. A következő hónapokban annyira elmerült a laboratóriumi munkában, hogy betegségéről és saját magáról is megfeledkezett és 3 hónap múlva arra lett figyelmes, hogy egészségesebbnek érzi magát, mint valaha. Ekkor megint elgondolkodott azon, vajon mi vezeti el az embert a valódi egészséghez, a belső békéhez és a boldogsághoz? Arra jutott, hogy a legfontosabbak: a meghatározott életcél, a szeretet és az egyszerűség.

1918-1930 között Edward Bach tevékenysége és figyelme a klasszikus homeopátia felé fordult, teljesen elsajátította Samuel Hahnemann (1755-1843) tradicionális nézeteit, praktikáit. A homeopátia nagyszerű előnye, hogy testi-lelki egészében kezeli a pacienst, durva beavatkozásoktól és mellékhatásoktól mentesen, az öngyógyító és saját immunerősítő mechanizmusok aktivizálásával operál. Minden betegséget lelki eredetűnek feltételez, ezért alapvetően a lélekre hat, "a hasonló a hasonlót gyógyítja" elvének figyelembevételével. Saját kutatási területét kombinálva Hahnemann módszerével megalkotta a bélnozódákat (bélbaktériumokból előállított homeopátiás szer), ami komoly szakmai elismerést és gyógyítói sikert hoztak számára. A bélnozódákkal Bach közelebb került céljához, mert sikerült betegeit alkati alapon kezelnie (7 személyiségtípust határozott meg, mindegyiket a rá jellemző mentális, érzelmi és fizikai tünetekkel), megkímélve őket a korabeli orvostudomány kimerítő, legyengítő és kellemetlen vizsgálataitól.
Ám fő célja az volt, hogy a bélnozódákat a természetben fellelhető tiszta növényekkel tudja helyettesíteni.

Edward Bach figyelme ekkor terelődött ismét új irányba, a természet a gyógyító növények, virágok irányába.

Olyan természetes és tiszta gyógyíreket akart találni, amelyek a szelíd terápia eszköztárába tartoznak, használatuk egyszerű, szedésük során nincs mellékhatás és kiválasztásukhoz adott esetben elég egy "gyógyító családtag" megléte.

1930-ban úgy döntött feladja jól menő magánpraxisát, munkatársaira hagyja a bélnozódák további kutatását, számos kísérleti dokumentumát és eszközeit elégeti, pár bőrönddel a kezében elhagyja Londont és vidékre Walesbe költözik.
1930-36 között haláláig sikerül megtalálnia azt a 38 (37+1) virágot és növényt, amelyek a Bach virágterápia egyszerű, tiszta rendszerét alkotják. A belőlük készült esszenciák krónikus és akut – átmeneti betegségekre és problémákra is adhatók annak függvényében, hogy a páciensnek milyen az éppen aktuális lelkiállapota. Sikerült megalkotnia a gyógyítás szelíd módszerét, melynek nincsenek mellékhatásai, rendszere bárki által megérthető és elérhető.

A Bach virágterápia, egy olyan természetgyógyászati rendszer és módszer, mely a természetben található virágok, növények és fák harmonizáló rezgését, gyógyító erejét használja a terápia során. Az embert testi-lelki és szellemi egységnek tekinti, feltételezve hogy az egészség mindezek tökéletes harmóniájából adódik, míg a betegségeket vagy rossz közérzetet a testi-lelki-érzelmi egyensúlyból való kibillenés, a kiegyensúlyozatlanságok okozzák. A diszharmónia jelenlétét és milyenségét és a terápia menetét a paciens aktuális érzelmi állapotának megfigyelése és feltérképezése határozza meg.


A Bach virágterápia mindazoknak hatékony és kifizetődő módszer akik:

  1. Időlegesen komolyabb, stresszesebb élethelybe kerülnek, melynek oka lehet: munkahelyi változás vagy konfliktus, párkapcsolati vagy családi zűr, gyereknevelési problémák, anyagi gondok vagy hivatásbeli bizonytalanságok, hírtelen haláleset, vagy szerelem illetve barátság vége, munkahely elvesztése, költözés stb. és ez az élethelyzet hetekig nyomasztólag hat a kedélyállapotára (pl.: levertség, boldogtalanság érzés, stb.), és/vagy negatívan befolyásolja a mindennapi viselkedését ( pl.: türelmetlenség, idegesség, sok sírás, munkamánia, stb.).
  2. Már enyhe pszichés tünetektől szenvednek, de állapotuk nem igényel pszichoterápiás avagy pszichiátriai kezelést. Pl.: félelmek, szorongások, megmagyarázhatatlan hangulatingadozások, önbizalomhiány, nyugtalanság, életközépi krízis, téli depresszió stb.
  3. Már enyhe testi-fizikai panaszai vannak, melyek valószínűleg összefüggenek élethelyzete korábbi megváltozásával, de rendszeres gyógyszeres kezelést, hagyományos orvosi beavatkozást nem igényelnek. Pl.: álmatlanság, gyakori fejfájás, vérnyomás-pulzus ingadozások, fáradékonyság, gyakori megfázás, rekedtség, fájdalmas menstruáció stb.
  4. Mindazoknak ajánlott, akik krónikus betegségekben régóta szenvednek, de gyógyulásuk megtorpant vagy visszaesésekkel tarkított, kiegészítő kezelésként a meglévő orvosi terápia mellé a gyógyulás elősegítése vagy gyorsítása érdekében.

A hétköznapi drámák hosszú hetekre, hónapokra felboríthatják a belső harmóniánkat, kibillentenek lelki egyensúlyunkból, ekkor nem érezzük magunkat boldognak, szeretettnek és motiváltnak, hanem helyette a világot terhesnek, környezetünket pedig szorongásokkal és félelmekkel telítettnek éljük meg.

Egy hosszú ideig elhúzódó és megoldatlan személyes válság,

komoly fizikai betegségek kialakulásának a melegágya lehet!

Ezért a nehéz és frusztrált élethelyzeteket oldani szükséges, sokat segíthet ebben egy alapos baráti beszélgetés, valamilyen feszültséglevezető sport vagy autogén tréning, jóga, meditáció, esetleg egy utazás, ami, kiszakít a megszokott környezetből és problémákból, de ha mindezek nincsenek kéznél, vagy nem váltak be, vagy gyorsítani szeretnénk javulásunkat akkor alternatívaként itt jön számításba a Bach virágterápia.
A Bach virágesszenciák segítenek abban, hogy a gondterhes napjaid drasztikusan lerövidüljenek, hogy minél hamarabb kikecmeregj a testi-lelki egyensúlytalanságodból és újra visszatérhess a harmonikus és derűs önvalódhoz, egészséges életedhez.


Cikkeket és érdekességet olvashatsz a blogomban a Bach virágterápia alkalmazásával kapcsolatban:

  • A türelem esszenciája Kosoknak -  Te is találkoztál már, intoleráns, agresszív, türelmetlen, ideges és kapkodó emberrel avagy vannak stresszes élethelyzetek, mikor kicsit Te is azzá válsz? Semmi gond, van rá megoldás a Nebáncsvirág esszencia segítségével!
  • A ' természet Xanax-a ' a Bach féle elsősegély csepp  -  Melyik az a cseppkombináció melyet vészhelyzetek, hírtelen fellépő testi-lelki fájdalmak, pánikrohamok esetén azonnal és eredményesen használhatsz?
  • Cigistop virágterápiával - Szeretnél leszokni és már annyi mindent kipróbáltál, de sose sikerül teljesen? Használj kiegészítő terápiában virágesszenciákat!
  • Bach virágterápia járvány idején -  Világjárványok, háborúk, aggasztó külső események miatt sokaknak szorongásban telnek hétköznapjai. Mit és hogyan segíthet a Bach virágterápia, hogy mindennapi félelmeinket normális szintre csökkenthessük?