A Szűz

A nagy őszi csillagkép "m" szimbólumából jött létre a Szűz jegye, amely a nyár végét a betakarítás idejét jelölte, a mitológiából is ismert kalászt rendelvén hozzá. Az "m"-hez hozzátették a kör szimbólumot is, amely az örök, halhatatlan élet jelképe.

Nőies-befogadó, yin.  

Eleme a föld. Változó, labilis ,mozgékony, hasonuló jegy.

Uralkodó bolygója a Merkúr.

Kulcsmondata: Megfigyelek és analizálok, beilleszkedem.
Időszaka változó, általában: augusztus 22 - szeptember 23.

EGY SZŰZ MÍTOSZ

Az egyik legenda szerint Démétér a termékenység és betakarítás istennője békésen éldegél lányával Perszephonéval aki a tavasz istennője. Egy napon azonban a tapasztalatra vágyó Perszephoné egyedül indul virágot szedni. Hádész az alvilág istene, aki szemet vetett rá elrabolja a lányt, és arra kényszeríti, hogy felesége legyen.
Gránátalmát ad neki – amely sok magja miatta a termékenység szimbóluma – és mikor Perszephoné megeszi azt, örökre az alvilághoz kötődik. 

Anyja Démétér kezében világító fáklyával, avagy kalásszal, azaz Spikával, a Szüz csillagkép legnagyobb csillagával keresi kétségbeesve szüz leányát. Megesküszik, hogy soha többé nem nő semmi a Földön, ha nem kapja vissza gyermekét.

Végül Heliosz segítségével megtalálja őt, de kénytelen kompromisszumot kötni, mely szerint Perszephoné fél évet anyjával tölt a földön és fél évet Hádésszal az alvilágban, akinek megszüli gyermekét Dionüszoszt.
A Szüz szakaszban a nyár őszbe fordul a természet bőséges terményadományokkal járul hozzá a téli készletek gyüjtéséhez. Állat és ember egyaránt betakarít, készülődik a télre, ezen időszak jelképe a kalász, és ekkor jut a befogadott és megtermékenyített mag a föld ölébe és kezdi meg növekedését, ennek jelképe a szüzi mag.

Az ekkor született ember a Földhöz kötődik, és hogy a földi életet mentse, ragaszkodik a realitásokhoz és komolyan veszi a biztonságot és a tervezést, példamutatóan szorgalmas és pontos. Már a jelenben bebiztosítja a jövőjét, ezért aggódó és törődő, eszközökben és érzelmekben takarékoskodó. Mivel úgy tartja rendetlenül sem aratni, sem felügyelni nem lehet, ezért a Szüz ember tiszta értelmét juttatva érvényre, rendkívül rendszerető lesz.
A Szüz ideje alatt a szellemi munka betakarítását is el kell végeznünk, a tapasztalatokét, melyeket magunknak vagy másoknak útravalóul adhatunk, hogy spirituális fejlődésünk magasabb fokára jussunk. Ehhez elsősorban Mercuriusra van szükségünk, aki egyedül az istenek közül ismeri az Alvilágba vezető utat, aki a sötét szférákon és az éjszakán átvezeti a szellemi utast. A Szüz félelme az ismeretlentől valójában az, hogy a psziché nem racionális részéből valami kiemelkedik és jól elrendezett és áttekinthető világába a káoszt, a rendezetlenséget és a kiszámíthatatlanságot hozza.

A SZŰZ RÖVIDEN

Személyisége: elemző, rendszerező

Hajtóereje: tudásvágy

Vágyálmai: rendteremtés

Indítékai: hasznosság igénye

Módszere: tagadás, oknyomozás

Szemléletmódja: logikus gondolkodás

Rendszerformája: aprólékos, részletező

Világnézete: a tökéletes rend

Erénye: szorgalom, józan ész

Veszélyes számára: a kicsinyesség

Hibája: tapintatlanság

Betegséghajlama: emésztési zavarok

Karaktertípusa: hivatalnok típus

Jellemző hivatásai: könyvelő, kutató, orvos

Végső célja: a világ rendszerezése

Hatalmi elve: a tudás hatalma


ÉLET A SZŰZ MELLETT

1. Ha meg akarsz ismerkedni egy Szűz jegyűvel netán udvarolnál neki, akkor bizony moss hajat, fogat és körmöt, vegyél tiszta alsóneműt és zoknit, vasald ki az inged és blúzod, különben nem leszel nála nyerő!

2. Randira inkább előbb érkezz, mert egy Szűz nem vár meg ha késel! Vagy ha mégis megvár, agyon fog kritizálni a randi végéig.

3. Társaságban a Szűzzel legyél mindig udvarias, figyelmes és előzékeny, alkalmi összejöveteleken ápolt és nagyon csinos, ki nem állhatja a slamposságot!

4. Étkezéskor vagy étteremben csámcsogás, böfögés és egyéb hanghatásoktól, gusztustalanságoktól az étvágya is elmegy és tuti, hogy csak egy estés randid lesz vele.

5. A Szűz szeret beszélgetni, sőt a kommunikáció igazából az ő terepe, ezért ha be akarsz vágódni nála, akkor hagyd hogy meséljen, kritizáljon, talán téged is szóhoz enged olykor.

6. Gyakorlati problémád van? Nem tudod a megoldást egy hétköznapi vagy szervezési ügyben? Hívj egy Szűzet! Pillanatok alatt felméri a helyzetet, átlátja a problémát, racionálisan és költséghatékonyan kidolgozza a megoldást és szívesen segít is neked.

7. Pénzügyi és befektetési ügyben is kérheted a tanácsát. Nem fog neked bomba üzleteket ajánlani, de nem is hazárdírozik a pénzeddel. Takarékosságra fog inteni meg beosztásra és kishozamú biztos befektetésekre sarkallni.

8. Vásárláshoz is hívj egy Szűzet! Egyrészt jó az ízlése, felismeri a hibás vagy nem elsőosztályú termékeket, követi az akciókat is és a legjobb ár-érték arányú vásárlásra fog ösztökélni.

9. Minden Szűzet izgat általában az egészség-betegség kérdésköre. Az egyik befelé éli meg érdeklődését: minden kórt magán is diagnosztizál,– na ő a hipochonder. A másik kifelé éli meg és megpróbál másokon is segíteni hagyományos vagy természetgyógyászati munkájával.

10. Szerelmi kérdésekben a Szűz rendkívül tartózkodó, gyámoltalan, szégyenlős rosszabb esetben ultrakonzervatív és prűd. Ha már megnyerted a fentiekben említett tanácsokkal a bizalmát, akkor engedi magát vezetni általad, ha Te vagy a tüzesebb és tapasztaltabb szerető.