A Kos

A Kos szimbóluma a két félkör, amely a kos szarvait jelképezi. Más értelmezésben a Kos szimbólumot az ember-rúnából vezetik, amely egy felemelt kézzel álló embert ábrázol.
Minőségében férfias-aktív, yang. Eleme a tűz. Mozgó, mozgásba hozó, kardinális jegy.
Uralkodó bolygója a Mars.
Kulcsmondata: Én vagyok. Én akarok. Akció.
Időszaka változó, általában: március 20 - április 20.


EGY KOS MÍTOSZ

Mars hadisten görög neve, Árész. Szülei Zeusz, az istenek atyja, és felesége Héra. Homérosznál Árész neve harcot, halálos csapást és háborút jelent. Dühből és bosszúállásból nemzették, ugyanis Héra mélyen fel volt háborodva Zeusz legújabb félrelépésén, és Árész férfiúi mag nélkül fogant meg benne.
Árész indulatos, zabolátlan és vad, sem szülei, sem más istenek nem szeretik. Durva, csiszolatlan modora és szenvedélye a harc és vérontás iránt, gyűlöletessé teszik őt, ennek ellenére Árész az Olimposz tizenkét legnagyobb istenéhez tartozik.
Két gyermekén kívül, Deimosz, a félelem és Phobosz, a rémület, csak testvére Erisz, a viszálykeltő és Hádész, az alvilág ura kedvesek neki.

Amennyire Árész tulajdonságai alapján visszataszító, annyira vonzó alkatilag. Magas, izmos és nagyon vonzó a nők számára, ami számos szerelemhez vezet.
Különösen Aphroditével, a szépség és szerelem istennőjével van intenzív kapcsolata, amelynek azonban hirtelen vége szakad, amikor a Napisten, Héliosz meglepi őket, és elárulja Aphrodité férjének Héphaisztosznak, mi folyik a háta mögött. Héphaisztosz, a sánta kovács egy finom, láthatatlan és szétszakíthatatlan hálót készített, amelyet kettejük tartózkodási helye fölé erősített. Mikor legközelebb együtt voltak, a háló leszakadt és foglyul estek. Erre Héphaisztosz odahívta az isteneket, hogy tanúi legyenek a szégyennek.
Árész és Aphrodité kapcsolatából származott lányuk Harmonia, aki - ahogy a neve is mutatja - a szerelem és a harc közötti harmonikus egyensúlyt testesíti meg.


A Kos ideje alatt az alvó és fagyott természet robbanásszerű kifakadása megy végbe. Tavaszi viharok és szelek süvítenek, friss és üde hajtások erőteljesen törnek fel. Az ekkor született ember ezt a tüzes aktivitást, erőt, kitörést és kezdetet hordozza magában.
A Mars két egymással küzdő kosfejet ábrázoló szimbóluma a fejetlen cselekvést, az értelem belső vakságát mutatja, és azt hogy minden újjáépítés előtt porig kell rombolni a régit. A Kos ember szenvedélyes és akaratos, amelyek személyiségének meghatározói. Ő nem mérlegel, hanem ösztönös vad dühből, avagy megfontolt akarásból tör előre célkitűzései irányába, harcol a régi legyőzése érdekében. A Kos azért küzd, hogy létrehozzon valamit.

A KOS RÖVIDEN

Személyisége: önérvényesítő

Hajtóereje: az akarat

Vágyálmai: siker, győzelem

Indítékai: a kihívások

Módszere: állandó harckészség

Szemléletmódja: katonai, úttörő

Rendszerformája: forradalmi

Világnézete: önmagát sem kímélő

Erénye: akaraterő, bátorság

Veszélyes számára: a saját vakmerősége

Hibája: indulatosság, elhamarkodás

Betegséghajlama: gyulladás, láz, agyvérzés

Karaktertípusa: katonatiszttípus típus

Jellemző hivatásai: vállalkozó, vezető, sebész

Végső célja: a világ vezetése

Hatalmi elve: az erő hatalma


ÉLET A KOS MELLETT

  1. A Kost onnan tudod kiszúrni egy tömegben, hogyha bármilyen akcióra kerül sor, akkor ő a leggyorsabb, a legelső, a leghamarabb reagáló, a leghevesebb vagy a leghangosabb.
  2. Lusták, kényelmesek, lassan mozgó vagy lassan gondolkodó emberek jobb, ha elkerülik a Kost, mert neki nagyon nincs türelme kivárni a tőle eltérő ritmusban létező embertársait, tőlük csak ideges lesz, piszkálódó és veszekedő.
  3. A Kos, ha valakivel meg akar ismerkedni, akkor rögtön a tettek mezejére lép. A romantikus udvarlás, a kivárás vagy a fokozatos kapcsolatépítés nem az ő stílusa, általában rögtön a lényegre tér, ha valaki nagyon megtetszik neki.
  4. A Kos a randevún nagyon céltudatos, általában ő diktálja a programot és az iramot is ezért aztán jobb, ha olyan valakivel hozza össze a sors, aki tud hozzá alkalmazkodni és nem bánja, ha vezetik.
  5. A Kos nagyon sportos ember. Gyerek vagy fiatalabb korában nem ritka, hogy élsportolóként élt éveken keresztül. A mozgás, a jövés-menés vagy a futás lételeme, idősebb korában is hetente többször eljár konditerembe, vagy a természetbe energiáinak levezetésére, izmainak karbantartására.
  6. A Kos alapvetően bátran éli az életét, de meglehet olykor vakmerő és meggondolatlan lépésekre is ragadtatja magát, ez okozhat nála baleseteket, kellemetlen nézeteltéréseket. Veszélyben sem fél szembe szállni, harcol is, ha szükséges.
  7. A Kos vezető egyéniség. Ha az irányítást részben vagy teljesen a kezébe adják, akkor általában a legjobbat tudja magából kihozni. Tud és mer önálló döntéseket hozni, a stílusa lehet kicsit katonás és nyers.
  8. A Kosban természetnél fogva jelen van a versenyszellem. Legyen szó bármilyen kicsiny feladatról az életében, valahogy ösztönösen igyekszik a legelsőnek és a legjobbnak lenni, de legalábbis leelőzni a többieket.
  9. A Kos, ha családot alapít, akkor bizonyosan ő a család feje vagy irányítója. Gyerekeit előszeretettel sportoltatja és neveltetésükbe sok energiát öl, megpróbálja belőlük a maximumot kihozni.
  10. A Kos a szerelemben forró, szenvedélyes és tüzes. Nem ismer lehetetlent és amit akar, általában meg is kapja, mert addig ostromolja partnerét, amíg az kötélnek nem áll. Bizony a csábításnak sem tud olykor ellenállni.