A Rák jegy Bach virágesszenciája: az Iszalag

2022.07.17

Edward Bach egyetlen szóval a Rák-Iszalag ember hibájának a 'közönyt' jelölte meg, mely pozitív erény formájában 'szelídség' - ként tud megjelenni ugyanabban az emberben.

Dr. Edward Bach (1886-1936) a Bach virágterápia megalkotója elsősorban orvos volt, de spirituális ember lévén tanulmányozta az asztrológia tudományát is. Élete legfőbb célja az volt, hogy olyan természetes és tiszta gyógyíreket találjon, amelyek a szelíd terápia eszköztárába tartoznak, használatuk egyszerű, szedésük során nincs mellékhatás és hatásosak a gyógyításban, az öngyógyításban. Számos kísérlet, drasztikus fordulat és a klasszikus homeopátia elsajátítása után, Edward Bachnak élete utolsó 6 évében sikerült megtalálnia azt a 38 (37+1) virágot és növényt, amelyek a Bach virágterápia egyszerű, tiszta rendszerét alkotják. A belőlük készült esszenciák krónikus és akut betegségekre kiegészítő kezelésként, lelki problémákra és mindennapi fizikai és érzelmi diszkomfort tünetekre pedig önálló kezelésként is adhatók annak függvényében, hogy a páciensnek éppen milyen a pillanatnyi érzelmi állapota.

Mivel esszenciái a holisztikus gyógyítás elveit követve elsősorban a lélek rezdüléseire és a kibillent érzelmi állapotra hatnak, melyek aztán a test esetleges megbetegedéseit is gyógyítják, ő kilencven évvel ezelőtt még úgy gondolta, asztrológiai szempontból a szülött Holdjának születési horoszkópban elfoglalt jegyét kell alapul venni, amikor a típus gyógyíreket kategorizáljuk. A típus gyógyírek a 12 nagy és alapvető lélekminőségeket írják le (pl.: türelmetlenség = Kos jegy = Nebáncsvirág stb.), és ezek mindegyike megfeleltethető és összekapcsolható egy-egy zodiákus jeggyel.

Később más asztrológusok - pl.: Peter Damian angol szakember - némileg módosították ezeket a nézeteket, és ma már elmondhatjuk, hogy mindenki, aki erős RÁK érdekeltséggel bír: mert ott áll az aszcendense, Napja, Holdja (különösen nőknél), születési uralkodója, vagy egy bolygóhalmozódás (stellium) található a születési képletében a Rák jelében, annak élete folyamán többször is ajánlatos lehet az ISZALAG virágjából készült esszenciát szednie.

Edward Bach egyetlen szóval a Rák-Iszalag ember hibájának a 'közönyt' jelölte meg, mely pozitív erény formájában 'szelídség' - ként tud megjelenni ugyanabban az emberben.

Megfigyelései szerint a negatív Rák- Iszalag személyiségtípusnak nincs nagy kedve élni, sokszor közönyösnek tűnik a jelen történéseivel szemben. Sok alvást igényel, nehezen ébreszthető, tunyaságra hajlamos, unatkozik, csendes és álmodozó alkat, kinézetre sápatag arcú, réveteg vagy ködös tekintetű, aki szeret általában egyedül lenni. Ha megbetegszik nem nagyon küzd a gyógyulásért.

A Bach virágterápia kísérletei és tapasztalatai szerint az ilyen közönyös és unatkozásra hajló egyéneknek, Rák jegyre olykor nagyon jellemző érzelmi állapotnál a kiegyensúlyozottságba és aktivitásba való visszatéréshez pár hétig az ISZALAG esszencia szedése az üdvözítő.

unalom, közöny
unalom, közöny

A növény jellege, kinézete, természetben való előfordulása is sokat elárul azokról az emberekről, akiknek időlegesen erre a gyógyírre van szükségük. Maga az Iszalag virágosnövény (Clematis vitalba) meszes erdei talajt kedveli a legjobban.

Az erdei iszalag egy vaskos gyökérből 10-12 hosszú szárat növeszt, melyek minden irányban kapaszkodót keresnek. Leginkább egy törzs nélküli fára emlékeztet, mert hiányzik belőle a támasztó erő, a 'gerinc', amivel megtarthatná magát. Kúszó és évelőnövény, másokra kapaszkodik fel, magasba tör a fény felé, és évekbe telik míg keresztül verekszi magát a tartó növény ágán-bogán.

A Rák - Iszalag személyiség is szép kényelmesen végzi a legtöbbször ülve, eltespedve a dolgait. Válla sokszor görnyedt, végtagjai lötyögnek, mint a növény csüngő indái. Lélekben gyermeteg, sokszor saját világába zárkózik és több méterrel a 'föld felett jár', ahonnan jó néhányszor vissza kell rángatni. Együttműködésre kevéssé hajlamos és a kitartás elsajátítása az egyik legnagyobb élet feladata.

A gyökértől nagyon messzire is elágazhatnak kuszán a szárai nincs a növénynek egy középpontja. A Rák- Iszalag alkatot negatív állapotában is szétszórtság és kusza gondolatvilág jellemzi.

Az erdei iszalag ágakról lelógó indái a fojtottság érzetét keltik. Télen teljesen kiszáradnak, a nedvesség visszahúzódik belőlük. Nyáron azonban kötélszerűen tovább kapaszkodnak.

A Rák-Iszalag típusú jellem negatív megnyilvánulásakor sokszor érzi úgy, hogy az életből legszívesebben a halálba menekülne, de legalábbis el ebből a világból: ennek egyik tipikus megnyilvánulási formája, hogy hajlamos lehet az ájulásra, eszméletvesztésre. Az iszalagból készült esszencia abban segít, hogy újra összekapcsolódjunk fizikai testünkkel és visszatérjünk az életbe.

Iszalag
Iszalag

A virága fehér színű, kicsi, sugaras kelyhű, visszahajlott csészelevelekkel és krémfehér porzókkal. Szemmagasságban a legváratlanabb helyeken nőnek és tulajdonképpen a virágnak nincsenek sziromlevelei. Fehérségében az összes fényt visszaveri.

A Rák - Iszalag alkat nem egészen az, aminek látszik. Kicsit nem evilági, folttalan és tiszta, tudatában metafizikai magasságokba emelkedő. Ugyanakkor érzelmileg mintha hiányozna belőle valami: talán az igazi melegség.

Az iszalag szürke bojtos, spermium alakú magjai egész télen a növényen maradnak, várva azt, hogy a tavaszi erős szél elrepítse őket. A Rák - Iszalag alkat is hajlamos az új életre vágyódni úgy, hogy közben saját múltjának foglya marad.

A Rák ember érzelmes, érzékeny, fantáziadús, befelé forduló, védelmet és támogatást váró jellem. Az anyaság (ő mint anya vagy saját anyjához való viszonya) vagy gondoskodás fontos téma az életében, vezető szerepét családjában szereti kiélni. Ezek az érzelmes holdi tulajdonságok azonban negatívan átcsaphatnak cselekvést kerülő, közönyös, álmodozó és az irrealitás világába menekülő állapotba. A Rák ember kedélye eleve nagyon ingadozó, de olykor annyira félhet az érzelmi sérülésektől, hogy teljesen visszahúzódik magányos "páncéljába". Romantikus sorozatokat néz naphosszat, teljesen rákattan a számítógépes játékokra, alkohol, drog vagy más addiktív szerekhez nyúl, hogy a hétköznapok valóságából elmeneküljön.

Tipikus Iszalag típusú testi tünetek a felborult lelkiállapotban a túlzott fáradékonyság és aluszékonyság, energiaszegénység, éber állapotban a szédülés, vagy ájulásra való hajlam. Végtagja sokszor hidegek, teste ernyedt, hallás vagy látás problémák is jelentkezhetnek avagy hirtelen környezeti hatások, zajok megrémítik, megijesztik.

Ennek a jelen történéseitől eltávolító állapotnak a kiegyensúlyozására kiváló esszencia az Iszalag, amelynek segítségével a Rák ember képessé válik a tökéletlen valóság elfogadására, attól immáron nem elmenekül saját belső világába, hanem képessé válik annak alakítására, kreativitásának és álmainak valóra váltására, a boldogság jelenben való megtalálására. Ez az esszencia az Elsősegélycsepp egyik alkotóeleme is az eszméletvesztés, ájulás ellen hat elsősorban.


Természetesen az Iszalag esszenciát mindazoknál lehet alkalmazni, akik a fent megnevezett negatív érzelmi állapotba kerülnek életük bármely szakaszában, legyenek ők Rák érdekeltségűek, vagy csak alkatilag hasonlóak, de a horoszkópjuk szerint teljesen más zodiákus jegyűek.

Egy Bach virágterápiás tanácsadás során sosem nézem az illető asztrológiai képletét, mindig a pillanatnyi érzelmi megnyilvánulására fókuszálok, legfeljebb csak utólag konstatálom, hogy igen egy Ráknál ez az inaktív és révedező állapot gyakrabban előfordul.

Ha érdekel ez a szelíd és mellékhatásoktól mentes gyógymód, keress meg problémáddal és megpróbálok az esszenciák révén is segítségedre lenni. Bővebb információ ITT!