A 'természet Xanax-a', a Bach féle elsősegély csepp

2021.11.26

Vészhelyzetekre, nem várt traumák esetére, gyors megoldásként létezik azonban egy cseppkombináció, 5 virág elegye, mely Edward Bach szerint és a tapasztalatok fényében rövidtávon hatékonyan tud segíteni szorongásos vagy félelmi állapotokban, pánik rohamoknál vagy sokkhatás, váratlan erős stressz esetén. Én a 'természet Xanax-ának ' is nevezem, mert hatásában egyenértékű az ismert gyógyszerével.

Nem nagyon vagyok híve a gyógyszereknek, jó részét nem is bírja a gyomrom, érzékeny a szervezetem a szájon át szedhetőekre - fáj tőle a hasam vagy hasmenésem lesz - és így a korban előrehaladva sajnos a kemikáliáknak a mellékhatásait is egyre többször tapasztalom, ha olykor bevenni kényszerülök egyet-egyet. Több mint 20 éve már, ha lehet a természet és a gyógynövények segítségét kérem, ha megfázom vagy elkap valami vírusos fertőzés. Izületi és reumatikus, de bármilyen más fájdalmak enyhítésére nekem a homeopátia vált be, amellett, hogy a gyógyvizeink és a fürdőkúra jótékony hatását is kihasználom évente. Aztán volt olyan időszakom is, mikor lelkileg roppantam össze és nagy kérdés volt, hogy szedjek-e antidepresszáns vagy szorongás csökkentő gyógyszereket, avagy létezik természetesebb megoldás, aminél elkerülhető a rászokás bármilyen gyógyszerre a tőle való függőség veszélyével.

Ekkor 10 éve találkoztam a Bach virágterápiával és azokkal az esszenciákkal, amelyek képesek a szorongásos, depressziós, vagy éppen pánikrohamokkal telített időszakokon enyhíteni és számomra lehetővé tették, hogy segítségükkel sose kelljen szednem hagyományos kedélyjavító kemikáliákat.

Nem csodaszerek a Bach virágcseppek, de az az angol orvos Edward Bach, aki 90 évvel ezelőtt felfedezte és kikísérletezte ennek a 38 természetből vett növényi esszenciának a hatásmechanizmusát, igen sokat tett azért, korát megelőzve, hogy káros mellékhatások nélküli segítséget adjon az emberek kezébe.

Sokan azzal érvelnek, ez csupán placebó hatás lehet, avagy hit kérdése, hogy használ a szer vagy sem. Nos, akkor a kisgyerekeken vagy csecsemőkön, avagy állatokon alkalmazott és elért hatásokat és javulásokat ugyan mivel magyaráznák? Ők még nem vagy egyáltalán nem képesek felfogni, hogy betegek vagy a viselkedésük valamiért elüt a normálistól és mégis hatnak rájuk az esszenciák.

Vészhelyzetekre, nem várt traumák esetére, gyors megoldásként létezik azonban egy cseppkombináció, 5 virág elegye, mely Edward Bach szerint és a tapasztalatok fényében rövidtávon hatékonyan tud segíteni szorongásos vagy félelmi állapotokban, pánik rohamoknál vagy sokkhatás, váratlan erős stressz esetén. Én a 'természet Xanax'-ának is nevezem, mert hatásában egyenértékű az ismert gyógyszerrel.

Nemrégiben egy idősebb, nyugdíjas férfi hetek óta tartó lehangoltságát néztem és azt figyeltem meg, hogy időnként nagyokat sóhajtott, picit nyögött mintha fájdalmai lennének. Olyankor fel kellett állnia és kimennie a hideg, friss levegőre, picit járkálnia, hogy jobban legyen. Nem bírt ugyanis egy helyben maradni, csak azt ismételgette, hogy nem jól érzi magát, de konkrétan nem tudta szavakba önteni, mit érez, hogy érez, csakhogy valami nagyon nem jó. Elmondása szerint, ha ilyenkor bevett egy fél Xanaxot, rendszerint 24 órán belül már nem fordult elő vele ez még egyszer. Az illető háta mögött kemény hónapok álltak már, pénzügyi és egészségügyi gondokkal küzdött és egy bizonytalan kétséges jövő elé nézett, ahol nem lehetett tudni nyugdíjas évei milyen fordulatot vesznek. Olykor keserűen panaszkodott is. Ehhez hozzájárult a hideg, sötét, télies időjárás, a pandémiai társas korlátozottság és a mindennapjainak egyhangú szürkesége is. Az itthon oly sokakra jellemző téli depressziója alakult ki, és erre jöttek egy idő után a naponta vagy kétnaponta megjelenő pánik rohamok, mert én úgy értékeltem, hogy ezek a rosszullétek, melyeket szorongásoldóval kezelve kordában lehetett tartani, bizony pánik rohamok voltak. Csak hát a gyógyszer fejbe is vágta őt, nem szerette azt, ahogy kótyagos volt tőle akár fél napokra.

Ekkor nyomtam a kezébe Edward Bach elsősegély keverékét, hogy egy 1-2 hétig próbálja meg ezt szedni, hátha segítene. Azt mondtam neki, ha megint úgy érzi jönne az a furcsa rosszullét, cseppentsen a nyelvére belőle. És ha 5-10 perc múlva megint szükségét érzi, akkor újra cseppenthet. Mindaddig csinálhatja, amíg szükségét érzi és amíg meg nem nyugszik. Nem fog hozzászokni, és nem tud magának ártani vele, ha akár tízszer vagy még többször nyúl hozzá egy nap. Pár nap múlva mikor telefonon hívott mesélte el, hogy maga sem hitte, hogy a dolog működni fog, de úgy tűnik használnak neki a cseppek, sikerül általa elkerülnie ezeket a furcsa rosszulléteket és kicsit jobban is alszik éjjelente.

Az elsősegély csepp alkotórészei:

  • Napvirág: az egyik leggyakrabban szedhető esszencia pánikrohamok és az idegrendszer túlzott, abnormális érzékenysége és gyengesége, felfokozott izgalmi állapota kapcsán.
  • Cseresznyeszilva: a nyugodtság virágának is hívják. Minden olyan esetben hasznos, mikor az ember fél, hogy elveszíti elméje vagy a teste feletti kontrollt. Hirtelen sokkhatásoknál csökkenti a test önkéntelen remegését, izzadását stb., segít az idegösszeroppanás elkerülésében.
  • Iszalag: a realitás virágának is hívják, mert segít abban, hogy a jelenben maradjunk. A jelentől való eltávolodás egyik tipikus megnyilvánulása az ájulás, mikor az ember önkéntelenül kivonul a jelen elviselhetetlenségéből.
  • Nebáncsvirág: a legfőbb jelmondat ezen esszencia kapcsán a "nyugalom a hosszú élet titka" lehetne. Felfokozott idegállapotban az ember kapkod, ideges, türelmetlen és ekkor bizony sok kárt is okozhat magának és másoknak. Ezek enyhítésére alkalmas szer.
  • Ernyős madártej: a lélek simogatója. A traumák és megpróbáltatások feldolgozásához szükséges esszencia, ami segít megvigasztalódni, felejteni, túllépni.

A Bach virágterápia szerintem a legfinomabb és legérzékenyebb gyógyítási módozatok egyike, ahol nem a fizikai testnek, vagy a betegséget jelző fizikai tünet elnyomására adunk szert, hanem a beteg egyéniségét és lelkivilágát helyezve fókuszpontba annak magasabb rezgésű énjére próbálunk hatni a virágesszenciákkal, amik majd azután meggyógyítják az érzelmi szint kibillentségét, visszaállítva általa a test egészséges harmóniáját is.