Asztrológiáról nemcsak asztrológusoknak 2. - Szakmai egyesület

2022.10.13

Bogdán-Körmöczi Júliával készült beszélgetésem apropója ezúttal az, hogy immár 5 éve alakult meg az Asztrológusok Magyarországi Egyesülete (AME), melynek ő az életre hívója. A szervezet tagsága 2022 májusában megtartott tisztújító közgyűlésén újabb 5 éves ciklusra őt választotta meg az egyesület elnökének és vezetőjének. Közösségépítő munkájáról, elnöki terveiről és személyes magánpraxisáról kérdezgetem ebben a kis interjúban.

" J.N: Azt mondod , hogy ez alatt az 5 év alatt az egyik fontos dolog a konferencia szervezések az egyesület életében. Most a 3. konferenciába, ami 2022 májusában volt, annak a szervezésében már én is részt vettem és azt gondolom ez volt a legsikeresebb. Te hogy láttad?

B-K-J: Ha a számokat nézzük, akkor maximálisan, tehát 100 fős rendezvényt csináltunk, ami egy egész szombati napot felölelt. Tehát én azt gondolom ezzel már érdemes számolni, ez már valódi aktivitás. A visszajelzéseink, azt gondolom, hogy szuperlativusok, így szerénytelenül mondhatom...Ez már hagyomány. Én ezt már ki merem jelenteni, hogy itt évente az egyesület képes létrehozni egy olyan szakmai konferenciát, ami minden szempontból minőséget képvisel.

J.N: Ha a múltbeli eredményeket szeretnénk hangsúlyozni, akkor Te ott még mit emelnél ki?

B-K-J: Én azt nagyon nagy eredménynek tekintem, hogy olyan asztrológusok ültek le egy asztalhoz, és kerültek egymással nemcsak hogy beszélő, hanem szakmailag is gyümölcsöző viszonyba, akik korábban nem nagyon találkoztak, vagy valamilyen oknál fogva távolabb voltak egymástól. De le tudtak ülni...Az etikai kódex, úgy jött létre, hogy abba bizony a legfontosabb hazai oktatók, és nagyon fontos és erőteljes  szellemiségű emberek tudtak együttműködni. Én ezt nagyon szeretem és azt gondolom erre nagyon büszke is vagyok. Itt az egyesület, mint egy intézmény, egy magasabb cél, vagy mint egy embertől független magasabb szakmai közösség, itt ténylegesen megjelent....

J.N.: Én is azt gondolom, hogy az etikai kódex az egy mérföldkő volt az AME életében...

B-K-J.: Talán az egész magyar asztrológia életében is!

J.N.: Igen és tulajdonképpen olyan volt mint egy gyerekszülés, mert több mint 9 hónapig egyeztettünk, én is részt vettem benne. Mit gondolsz miért fontos az etikai kódex egy asztrológus számára, és miért lehet fontos egy laikus, egy ügyfél számára?

B-K-J.: Fontos az asztrológiát művelők számára azért, mert ha valamiben bizonytalan, vagy valamilyen kérdése lenne azzal kapcsolatban, más vajon ezt hogy csinálja, akkor nem kell egyesével felhívni mindenkit, hanem ott van egy itiner ... Mi az amit vissza lehet utasítani, értem ezalatt, hogy a kompetencia határainkat hogyan mérjük föl. ...Azt látom, hogy nagyon nagy segítség lehet annak, aki pályakezdő....Nagyon kihangsúlyoznám, hogy itt nem egy spanyolviasz született, hanem nagyjából egy normális asztrológus átlagos működését írja le az etikai kódex....A józan paraszti ész, az emberi jóérzés és az általános morál mentén haladtunk, figyelembe véve a magyarországi jogi szabályozást, mit tesz lehetővé, mit nem. Tehát a gyakorló asztrológusnak, megnyugvás és kérdés esetén egyfajta irányadó. Tanulóknak és pályakezdőnek egy keretrendszer, hogy el tudja magát helyezni, tudja, hogy mik a kritikus pontok. És nyilvánvalóan nagyon figyeltünk arra, hogy ha ez kliens oldalról kerül valakinek a kezébe, akkor ő tudja mit várhat el, mi az amit nem várhat el, mi az amire nem vagyunk hajlandóak, és ezek védenek minket és védik őt....

J.N.: Neked milyen elnöki elképzeléseid vannak a jövőre vonatkozóan? Milyen tervek vannak? ...Vagy mi az, ami már megvalósítási fázisban van?

B-K-J.: Vannak egyéni elképzeléseim is, amit az első perctől fogva fontosnak tartok, ilyen a szakmai továbbképzési rendszer. Mert mi szeretnénk a szakmát támogatni azzal, hogy vannak ezek a speciális, rövid, velős, nem a nulláról induló valamilyen irányzat szerinti oktatást jelentik. Tervben vannak olyan bemutató alkalmak, ahol azt a magyar fejlesztésű programot szeretnénk népszerűsíteni és hozzáférhetővé tenni, ami ma azt hiszem a legjobban lefedi az asztrológusok szükségleteit, ez az Astrosky....Tervben van egy olyan katalógus rendszer összeállítása, ahol az irányzatoknak a mikéntjét, tehát, hogy mire való, ki műveli, mióta van, mire jó, mire nem jó, kik a képviselői stb. tehát egy ilyen típusú összeállításon dolgozunk. Ez folyamatban van....És mostanra megérett az az igény, hogy valamilyen módon elismerjük azokat, akik tényleg sokat tesznek a szakmáért itthon, akár tettek már korábban is, akár most a jelenben aktív résztvevők. Ezért egy díj alapításán dolgozik épp az egyesület...Ez egy a 'Magyar asztrológiáért' elnevezésű díj lesz, amit a közösség úgy döntött és úgy beszéltünk, hogy ez valamilyen tárgyi díj formájában fog manifesztálódni, kézzelfoghatóvá válni, és hát ezen dolgozunk...

J.N.: Azért azt mondjuk el, hogy azt is megbeszéltük egy informális tagsági találkozón, hogy január 6-a az asztrológusok világnapja és  legyen az az alkalom amikor a díjat átadjuk. ...

B-K-J.: Igen, a január 6-a, ami nemzetközi szinten egy teljesen bevett és elfogadott asztrológus ünnep, azt szeretnénk hazánkban is meghonosítani, picit gyökeret verni, és ez lenne a díj átadásának is az időpontja. ... "