Ciro Discepolo Budapesten

2021.09.21

Történt pár hónapja 2021 májusában az Asztrológusok Magyarországi Egyesületének (AME) egy online kerekasztal beszélgetése során, hogy fölmerült, járvány ide vagy oda, 2021-ben is kellene egy konferenciát szervezni és milyen jó lenne egy külföldi neves asztrológust erre meghívni.

Bevallom az én ötletem volt, hogy hívjuk meg Ciro Discepolot, aki Olaszország egyik legismertebb asztrológusa, számtalan bestseller könyv szerzője. Annál is inkább jött ez a felvetés, mert ismerőseim között tudhattam a facebookon. Olasz nyelvismeretemnek köszönhetően könnyedén fel tudtam vele venni a kapcsolatot és ő meglepő módon nagyon készségesnek és együttműködőnek mutatkozott, szeretettel beszélt korábbi budapesti látogatásairól és hamar megállapodtunk abban, hogy egy egésznapos szemináriumot fog tartani a magyar érdeklődőknek.

Juhász Nóra, Ciro Discepolo, Daniela Boscotrecase, Bogdán-Körmöczi Júlia
Juhász Nóra, Ciro Discepolo, Daniela Boscotrecase, Bogdán-Körmöczi Júlia

Az AME keretein belül 2021 nyarán indult el a szervezés, akkor még igencsak sokat hezitálva azon, vajon a járványhelyzet megengedi-e majd számunkra kora ősszel, hogy végre élőben és offline hallgathassuk őt, ismerjük meg a technikáját, asztrológusi mivoltát. Az AME tagjaként és mint ötletadó is, a szemináriumnak végül én lettem az egyik főszervezője.

Némi sakkozás után - mivel Ciro sokat utazik, a mai helyzetben is havonta legalább kétszer-háromszor elrepül akár a világ egy távoli pontjára - egy olyan napra fixáltuk le az asztrológiai továbbképzést, amikor a csillagok is kedvezően álltak: szeptember 18. szombat 10 óra.

Annyi online és Zoomon tartott konferencia, képletelemzés, tanfolyam és kerekasztal beszélgetés után, magam is igencsak ki voltam éhezve egy személyes találkozásra, egy élő eszmecserére. Ciro Discepolo 18 évvel korábban ragadta meg a figyelmemet, mikor Bolognában járva egy könyvét megvettem és ez szakmai életem egyik legjobb beruházásának bizonyult. A tranzitokról és szolár revolúcióról szóló többszáz oldalas könyve­* abszolút segített zsenge asztrológusként eligazodnom a predikció ezen területén. 2006-ban találkoztam először személyesen vele, amikor Budapesten járt az első - és eddig egyetlen - magyar nyelvű könyvének** bemutatóján. Ez a könyv az irányított szolárképletekkel foglalkozik részletesen, eléggé megosztva az asztrológus társadalmat annak működő vagy rémisztő mivoltával.

Magnet Ház - Juhar terem
Magnet Ház - Juhar terem

Augusztus végére világossá vált, hogy a covid helyzet ellenére a csillagok és a politikai akarat is segít minket, biztosan megrendezhető élőben, korlátozások nélkül egy 30-40 emberes egésznapos szeminárium zárt térben.

Ciro Discepolo előző nap repült otthonából, Milánóból Budapestre, útjára felesége is elkísérte és egy belvárosi szállodában szállt meg. Szombaton magam mentem el értük és együtt metróztunk be az Andrássy útra, ahol a Magnet Ház egyik tágas termében került megrendezésre a szeminárium.

Végül a magyar asztrológusok bátorsága is megjött, és az utolsó pillanatokban jelentkezettekkel együtt, több mint negyvenen voltunk kíváncsiak az interaktív előadásra, melynek címe: Cselekvő asztrológia, az irányított születésnapok és a bolygóhatások megszelidítése volt.

Jómagam igencsak nehéz fába vágtam a fejszémet, mert a szervezésen kívül azt is vállaltam, hogy bár nem egyedül, de tolmácsolom a nap folyamán az elmondottakat. Akik ismernek tudják, hogy civil szakmámat illetően idegenvezetőként is dolgozom (amikor nincs lezárás és covid) és bár beszélem az olasz nyelvet jól, meg az asztrológia terminológiájában is jártas vagyok, de mindezt élőben fordítani közönség előtt, az azért egy külön szakma, és igencsak nagy koncentrációt igénylő munka. Hálás vagyok, hogy Bertalan Éva asztrológus kolléganőm és Nedeczky Lea asztrológiához értő barátnőm és idegenvezető kolléganőm segítségével ezt az akadályt együtt sikeresen megugrottuk aznap.

Ciro Discepolo, Nedeczky Lea, Bertalan Éva
Ciro Discepolo, Nedeczky Lea, Bertalan Éva

Ciro Discepolo a mai nagy olasz asztrológus generáció legjelesebb tagja.*** 130 kisebb és nagyobb könyvet, írást publikált eddig 8 nyelven, magát írónak, kutatónak, szoftverfejlesztőnek is tartja, korábban újságíróként is dolgozott. Számtalan helyen a világban tartott már továbbképzéseket asztrológusok számára, Budapesten is járt evégett többször 2006-os könyvbemutatóján kívül.

Egyik évben az ELTE Btk- n és az Olasz Intézetben szervezett szimpóziumon más magyar asztrológusokkal együtt tartott kerekasztal beszélgetést. ( lásd az ő honlapján itt: https://www.cirodiscepolo.it/Articoli/Astrologia_all'Universita'3.html)

Legjelentősebb elmélete, felfedezése és kutatási témája az irányított szolár és lunár képletekhez kapcsolódik. A résztvevők megkapták azt a 34 pontból álló szabályrendszert, amit Ciro az 50 éves pályafutása és kutatásai alatt megfigyelt és működőképesnek talált. Ezen szabályok fényében néztünk aznap jó néhány konkrét példát asztrológiai ikrek képletén keresztül: mi történik akkor, ha valaki otthon marad és mi akkor, ha elutazik a születésnapján. Számtalan kedves és anekdótikus történetet is hallhattunk ma élő vagy történelmi személyiségek horoszkópjával és sorsával kapcsolatosan.

Ciro, Nóra, Lea
Ciro, Nóra, Lea


A résztvevők anoním módon saját magukról is kérdezhettek, az elkövetkezendő szolár képletükkel kapcsolatosan, vajon hova kellene elutazniuk ahhoz, hogy például javuljon az egészségük, jó évet tudjanak szakmailag magukénak, vagy egy anyagi károkat okozó albérlőtől miképpen lehetne megszabadulni minél hamarabb.

A résztvevők bármikor feltehették menet közben a kérdéseiket, Ciro készségesen és igen alaposan válaszolt is rájuk.

Megismerhettük a nap folyamán annak az új 2-3 hónap múlva az online térben bevezetésre kerülő programnak az alapjait****, működését és majdani előfizetési tarifáit is, aminek segítségével az irányított szolárhoroszkópok témájában elmerülő asztrológus percek alatt megtalálhatja majd a legmegfelelőbb földrajzi helyet a születésnap eltöltésére a legkedvezőbb szolárév érdekében.

Az új információk tengerében elmerülve és kifáradva délután fél 6 fele véget ért a szeminárium, és a még ott lévő és a képen szerepelni kívánó résztvevőkkel együtt készítettünk egy csoportképet

Belőlem azért kibújt ezután az idegenvezető véna is, nem akartam Ciro-t és feleségét egy jó városélmény nélkül hazaengedni. Mivel Ciro egyik hobbija a fényképezés is, az egyesület meghívta őt egy dunai hajókázásra a naplemente időszakában, amit nagyon élvezett, hiszen a fényviszonyok egy fotós szemével nézve ekkor a legkedvezőbbek.

Ciro, Daniela, Júlia és Nóra
Ciro, Daniela, Júlia és Nóra

A nagyon jó hangulatú nap végén Bogdán-Körmöczi Júlia AME elnökkel, asztrológus kolléganőmmel még egy szűk körű vacsorára is meginvitáltuk a Discepolo házaspárt, akik igen szeretik a gasztronómiai kihívásokat.

Ennek a vacsorának a legfontosabb eredménye az lett, ami igazából az én vágyam már több mint 15 éve, hogy elviekben megállapodtunk, Ciro egyik legjobb és bestseller könyvét a tranzitok és szolár revolúciók témájában nem olyan sokára magyarul is olvashatja majd valószínűleg az asztrológiát művelő és szerető közönség.

Asztrológusként azt gondolom nagyon kellenek az ilyen és ehhez hasonló előadások és szemináriumok, ahol kicsit kitekinthetünk a világba, más országokban folyó asztrológiai munkákra, elméletekre. Amikor megismerhetünk más habitusú, más filozófiai háttérrel rendelkező csillagfejtő kollégákat, akik más tapasztalatokkal, más nézőpontokkal, de végül is ugyanazt a nyelvet beszélik, mint én, vagy ugyanazért lelkesednek, mint én:  az ASZTROLÓGIÁÉRT.

*Transiti e Rivoluzioni solari - Armenia, Milano 1997

** 365 nap alatt a Föld körül a szolárhoroszkóppal

*** 1948-ban született Nápolyban. Honlap oldal: www.cirodiscepolo.it

**** Aladin szoftver


Írta - Juhász Nóra asztrológus, 2021 szeptember