Életünk forradalmai avagy Uránusz tranzitja az aszcendensen

2021.05.23

Most egy régebben fordított írást szeretnék ismét közzétenni Ciro Discepolo olasz asztrológus tollából. Aktualitását az szülte, hogy pár napja derült ki az Asztrológusok Magyarországi Egyesülete (AME) szervezésében a világon legtöbb asztrológiai témájú könyvet és kutatást publikált csillagjós ismét Budapestre látogat és 2021 szeptember 18-án egy egynapos szeminárium keretében ismerkedhetünk meg testközelből az elméleteivel, kutatási eredményeivel és személyével.

Jómagam még a 2000 évek elején találkoztam írásaival, és szerintem egyik legjobb könyvével, mely a tranzitokról és szolár revolúciós képletek elemzésének módszertanáról szól. Ezt a kis cikket én fordítottam, mert szemléletesnek találtam az Uránusz tranzitjáról és nagyon tetszett Ciro Discepolo könnyed leíró stílusa.

Különösen ajánlom Bika aszcendensű szülötteknek most ezt az írást, akiknek nagyon nehéz lehet a komfortzónájukból, biztonságra törekvésük és anyagiasságukból kimozdulni, de mivel az Uránusz nagyjából 2018 májusa és 2026 áprilisa között a Bika jegyén vonul át, kénytelenek lesznek mégis valamiben megváltoztatni életük folyását!

Delacroix: A Szabadság vezeti a népet
Delacroix: A Szabadság vezeti a népet

"... Uránusz tranzitjait akár az asztrológia igazolására is bemutathatnánk a szkeptikusoknak, hiszen oly nagy a valószínűsége, hogy ekkor az ember életében valami bizton történni fog. Hányszor halljuk másoktól azt a mondatot: "Ugyan ez velem nem történhet meg!", és aztán az Uránusz áthalad a képlet egy érzékeny pontján, és megtörténik a lehetetlen. Nem túlzás kijelenteni, Naprendszerünk 8. bolygója hegyeket mozgat meg.

Tranzitjai látványosak, tüzijátékszerűek, címlapra valóan szenzációsak. Ez a planéta, melyet a francia forradalom idején fedeztek fel, magában hordja kora minden rebellis eszméjét, életünk legfontosabb fordulópontjainak jelölője.

Amikor jön, akkor tudatosul bennünk, hogy változni kell, hogy sokat vagy mindent meg kell változtatni, és ekkor bizony nincs helye a patópáli halogatásnak, mondván: "Ej, ráérünk arra még!"

Amikor az Uránusz áthalad az Aszcendensünkön, erős késztetést érzünk életünk teljes megújítására. Megfeneklett problémáink, melyek az előző években tétlenségre ítéltek minket, most robbanással fenyegetnek. Ilyenkor pontosan úgy viselkedünk, mint egy kitörő vulkán, vagy mint egy pezsgős dugó, amelyet a magasba lőnek. Képtelenek vagyunk várni: mindent akarunk és lehetőleg azonnal. Úgy érezhetjük magunkat, mint egy életfogytiglanra ítélt rab, aki végre kilép a napfényre és felfedezi, míly öröm nevetni, énekelni és futni, szaladni. A szaladni ige talán a legtalálóbb kifejezés, ami leírja ezen életperiódusunk lelki állapotát (Uránusz áthaladása az Aszcendensen és az I.házon minimum 7 évig is eltarthat).

Elegünk van a várakozásból, fáraszt minket az állandó egyensúlyozás, türelmetlenek vagyunk minden diplomatikus vagy óvatoskodó megoldással szemben. Egyáltalán nem vagyunk elővigyázatosak, sőt erős radikalizmusról teszünk tanúbizonyságot, amely talán már régóta érlelődött bensőnkben elfojtva, avagy csak most született meg, ezzel a planetáris áthaladással egyidőben.

Ha nyitottak vagyunk a változásokra, ha készek vagyunk megújítani életünket, ha támogatjuk létünk kisebb-nagyobb forradalmait, akkor ezt a tranzitot pozitívan is megélhetjük.

Ekkor olyan különleges világ tárulhat elénk, ahol a teremtő akarat működik, ahol a direkt és lényegre törő választásaink uralkodnak, ahol cselekvés és gondolat együttműködnek, ahol a régi struktúra felfrissül, és ahol bátorság és erő lakozik.

Pont ez az, ami kellene egyeseknél, ott ahol az akarat hiányos, például egy Rák vagy Mérleg Marssal rendelkező szülöttnél. Ők azok, akik borzonganak egy hirtelen döntés meghozatalától, vagy attól, hogy ököllel az asztalra csapjanak: számukra ez a tranzit egy megismételhetetlen tapasztalatot jelenthet. A Vízöntők, vagy az uranikus emberek, de a Nyilasok, Oroszlánok és Kosok is inkább a jobbik oldalát élhetik meg ennek a bolygó- áthaladásnak. A többiek ellenben inkább a szorongással és félelemmel telítetten a negatív hatásaitól szenvedhetnek.

Mindazok, akik komoly építő munkába kezdenek ilyenkor, azért, hogy életük stabilitását megőrizzék, védelmezzék, most azt vehetik észre, hogy az alapozásuk gyenge lábakon áll, életükben, mint egy nagy ciklon átvonulása után, minden destabilizálódik, darabokra hull, veszélybe sodorva ezáltal saját jövőjüket, családi biztonságukba helyezett biztosítékaikat.


A SZALADNI igén kívül másik kulcsszava ennek az életperiódusnak: VÁLTOZTATNI.

Vagy jó szándékkal, spontán magunktól változunk és változtatunk, vagy Uránusz gondoskodik majd a változásról, ám ekkor azt is mondhatnánk: ahol ér ott szakít.

Ilyenkor nem lehet elkerülni az akadályokat és nehézségeket, és nem lehet késleltetni programjaink végrehajtásának idejét sem. Ezekben az években létezésünk nagyon sok területe bizonyosan át fog alakulni, a munkától kezdve az érzelmi, szerelmi életünkig, az egészségüntől kezdve egészen a kulturális érdeklődésünkig.

Elkezdhetünk például sportolni, mozgásba lendülhetünk olyan területeken, ahol eddig ültünk, vagy elhatározhatjuk, hogy ezentúl meghatározott pontos szabályok szerint étkezünk, ha eddig össze-vissza különösebb rendszer nélkül tettük ezt. Sokszor átalakul ebben a periódusban a fizikai alkatunk is, jelentősen meghízhatunk vagy lesoványodhatunk, mindenesetre a külső kinézetünk valamilyen módon megváltozik.

A belső személyiségjegyekre is hatással van Uránusz tranzitja, ilyenkor sokkal nyitottabbak, párbeszédre hajlamosabbak lehetünk, eredetibbek és egy kicsit excentrikusak vagyunk, hajlamosabbak arra, hogy egy adott helyzetet megragadjunk.

Ha elfogadjuk ezt a bizonytalanabb egyensúlyi állapotot és azt a sorsot, hogy nap mint nap fontos bábukkal kell játszanunk, akkor ennek a tranzitnak a legmagasabb szintű áldásaiban részesülhetünk.

Ellenkező esetben ez a tranzit bizonytalan lelki és fizikai állapotot eredményezhet számunkra, esetleg komoly betegségekkel tarkítva. Ez különösen akkor jöhet létre, ha egyazon időben más kártékony planéták tranzitja is fennáll, vagy az éves szolárrevoluciós képlet rossz, a 12., I., és 6.ház különösen érintett. Súlyosabb esetben sebészeti beavatkozásra, operációra vagy bárminemű balesetekre lehet számítani. ..."


Részlet Ciro Discepolo: Tranzitok és Szolárrevolúció című könyvéből - Transiti e Rivoluzioni solari  (Armenia  Kiadó 1997)

Fordította: Juhász Nóra asztrológus

Kép címe: Eugene Delacroix - A Szabadság vezeti a népet