Cigistop virágterápiával

2021.06.01

A dohányzás a hétköznapi függőségek közül az egyik leggyakoribb, mely mára 1,5 milliárd embert érint a világon. Van, aki nem gondolkodik a füstölés elhagyásán, de vannak jó páran, akik egészségügyi vagy egyéb megfontolások okán leszoknának, de már nem megy nekik könnyen. Az elhatározás vagy az akarat sokaknál nem elég, kellene egy mankó egy támasz is, ami kitartásra bírja őket, ami gyenge pillanataikban segít megtartani a célt, hogy káros szenvedélyüktől végleg megszabaduljanak. A nikotin tapaszok, akkupunktúrás kezelések hatékonyan segíthetnek, de egy igazából szenvedély beteg embernek az érzelmi hozzáállásán is kell változtatnia ahhoz, ami a dohányzáshoz, mint élvezethez fűzi, hogy a leszokás tartós és tényleg végleges legyen.

Érdemes olyan önismereti kérdéseket is feszegetni egy láncdohányos esetében: vajon mit akarok az engem körülvevő füsttel elhomályosítani? Mit nem szeretnék én magam tisztán látni magam körül és mit nem akarok láttatni mások által sem? Mi az az érzelmi állapot, ami a rágyújtásra kényszerít?

Az őszinte válaszok nem mindig elviselhetőek és felelősségvállalást kérnek a dohányostól. Nem mindenki tud, akar vagy mer ezekkel szembenézni egyedül és ilyenkor jöhet segítségül a Bach virágterápia, ahol a konzultációs beszélgetés alatt a tanácsadóval vagy terapeutával együtt lehet szembenézni a gyengeségekkel a köztes időszakokban pedig a virágesszenciák szedésével egyfajta lelki-érzelmi mankót kaphat a leszokni vágyó.

Több olyan Bach virágesszencia is van, amelyeket keverékben szedhetünk, illetve adhatunk a szokásos napi 4 x 4 cseppes alkalmazásban, nyelvre vagy nyelv alá cseppentve. Az átlagos kezelés eltarthat 2-3 hónapig, olykor hosszabb ideig is, attól függően, hogy a dohányzásról leszokni kívánó személynek milyen a lelki-érzelmi állapota.

De nézzük meg közelebbről, mely esszenciák segíthetnek a dohányzásról való leszokásban:

  1. Apróbojtorján. Nagyon hasznos szer főleg a rászokás ellen tud hatásos lenni, mert megváltoztatja azt az emberben lévő negatív attitűdöt és érzést, ami általában a kialakuló függőségek hátterében áll: a vágyat, hogy a dohányzás révén a problémákat elfelejtsük vagy elrejtsük, mások elől palástoljuk. A negatív apróbojtorján lelkületű ember nagyon ad a vidám és problémamentes külső látszatra és nagyon nem szívesen vallja be magának sem, hogy a külszín alatt káosz van.

  2. Cseresznyeszilva. Kiváló esszencia a kényszeres viselkedés legyőzésére. Amikor a reggeli kávé mellé vagy evés után már berögződött, hogy rá is kell gyújtanunk, ha kívánjuk, ha nem. Amikor az a meggyőződésünk, hogy nikotin nélkül már nem bírjuk uralni idegeinket és tetteinket. Negatív cseresznyeszilva állapotban különösen a leszokási fázisokban előállhatnak olyan testi-lelki tünetek, amikor a feszítő belső energiák miatt az ember robbanás előtti állapotban érzi magát.

  3. Hangafű. Ez az esszencia azoknak lehet hatásos, akik a dohányzással valamilyen érzelmi hiányt próbálnak pótolni. Olyan érzelmileg alultáplált emberek ők, akik a nikotinnal és a dohányfüsttel kompenzálják a simogatásokat vagy mások odafigyelését. Negatív hangafű állapotban az ember mindenáron kapcsolatot akar teremteni másokkal, sok beszéddel és dohányzással, ugyanakkor ez legtöbbször ellenkezőleg sül el: énközpontúsága és az állandó füstbe burkolózása embertársait inkább taszítja, ezért aztán magányossá válik.

4.     Vörösfenyő. Ezt a növényt úgy is hívják az önbizalom virága. Az esszencia szedése képes növelni a magunkba és képességeinkbe vetett bizalmat. Meg tudom csinálni, képes vagyok rá! - ez a legfőbb megerősítő gondolata a virágnak. Ha a dohányzás oka kishitűségből vagy önmagunkkal szembeni túlzott kritikusságból is fakad, a leszokási fázisban érdemes szedni ezt az alkalmasságunkat erősítő gyógyírt.

5.    Kisezerjófű. Ez az esszencia erősíti a mondjuk úgy gyenge akaratot. A leszokás vagy bármilyen változtatás saját döntést, saját elhatározást és következetességet kér a dohányostól. Érzelmes és nagyon szenzitív, bizonytalankodó leszokni vágyók mindenképpen szedjék ezt az esszenciát!

6.   Tárnics. Sok dohányos nem hiszi, hogy valaha képes lenne leszokni. Többnyire azért, mert már megpróbálta és nem sikerült. Ilyen esetekben nagyon hasznos ez a szer különösen a pesszimizmus és a kétkedő hozzáállás ellen. A terápia során erősíti a távoli cél elérésének hitét és növeli a kitartást.

7.     Diófa. Minden leszokási terápiának vannak kritikus pillanatai, amikor az ember meginog, hogy feladja, mert nem képes a megváltozott helyzethez még alkalmazkodni. Ezen pillanatok átvészeléséhez igen hasznos esszencia, ami növeli az állhatatosságot és segít megmaradni a testnek és a léleknek az új élethelyzetben.

Ebből a listából az látszik, hogy minden egyes esszencia egy bizonyos problémában tud csak segíteni, és ezek a részletkérdések jellemzően a dohányosoknál vannak jelen, de más függőségben szenvedő embernél is megjelenhetnek.

Ezt a 6 - 7 komponensű esszencia keveréket Dietmar Kramer, dr. Bach követője és kutatója állított össze általánosan a dohányzásról leszokni vágyók legfontosabb problémáinak tanulmányozása alapján.

Konkrét páciensek eseteiben azonban előfordulhat, hogy nem mindegyik részletprobléma van jelen, éppen ezért a keverék általános használatra javasolt, illetve virágterapeuták és tanácsadók szabadon cserélhetik az esszenciákat úgy, hogy a páciens terápiájára negatívan ható esetleg más problémákat is kezelni lehessen.

Jelen cikk a www.farmacoecura.it oldalon megjelent olasz nyelvű írás alapján készült