A türelem esszenciája Kosoknak

2022.04.05

NEBÁNCSVIRÁG

A Kos időszakában járunk, a Nap és a Merkúr is ebben a jegyben tartózkodik még 1-2 hétig. (2022 ápr.5.) Azok az emberek, akiknek a horoszkópjukban a Kos jegy hangsúlyos, mert több planétájuk (Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars) vagy az aszcendensük is ebben a jegyben található, most energikusabbnak, erővel telítettebbnek, harciasabbnak, netán szóban vagy cselekedetekben némileg agresszívabbnak mutatkozhatnak mások előtt. Amíg ez a tüzes marsikus energia építő jellegűen hat egy emberben, tehát aktivizálja, alkotásra ösztönzi vagy nemes küzdelemben fokozza versenyszellemét, addig ezt pozitív dolognak könyvelhetjük el. De vannak élethelyzetek, stresszes időszakok, amikor ez a belül buzgó energia túllépheti az egészséges mértéket és önmagára vagy éppen embertársaira nézve nehézzé vagy elviselhetetlenné teszi az egyén reakcióit és viselkedését.

Az ilyen ember rendkívül türelmetlen másokkal, túlpörgött és feszült, testi-lelki agresszivitásra hajlamos, gorombán viselkedik embertársaival, megsérti őket, bár ő maga perceken belül túlteszi magát dühén. Sokszor kapkod, nagyon gyorsan beszél, ha valami váratlan történik akkor azonnal és nagyon hevesen reagál rá, olykor baleseteket is okozva. Állandó időhiányban szenved, sokat veszekszik, előszeretettel dirigál másoknak és képtelen mások lassúsága miatt bárkivel is együttműködni. Az ilyen ember belső nyugtalansága külsőleg is megjelenhet, doboló lábak, matató kezek, vagy fészkelődés, habzsoló evés formájában, mert képtelen a belső békére a nyugodt pillanatokra. Idővel a környezete is elhúzódik tőle, magára maradhat, mert nehezen viselik vibrálását.

Bár kétségtelen, hogy ebbe az érzelmi állapotba időszakosan bárki beleeshet, mégis gyakrabban történik meg Kos érdekeltségű vagy marsikus típusú emberekkel ( Mars az aszcendens közelében vagy erős Skorpió érdekeltség)  . Ők életük folyamán többször megélhetik hosszabb rövidebb időszakokra ezt a belülről fakadó türelmetlenséget, ingerlékenységet és idegességet. Általában tehetséges, vezetésre termett emberekről van szó, akik amúgy gyorsan és hatékonyan tudják dolgaikat intézni, csak időszakosan kibillennek és olyankor meg kell tanulniuk türelmet és toleranciát tanúsítaniuk embertársaik iránt.

A türelem és tolerancia hiánya és a belső nyugtalanság egy idő után fizikai tünetek megjelenését is okozhatja az ilyen embernél, úgy mint, alvászavarok, pajzsmirigy vagy vérnyomás problémák, arcrángás vagy izomgörcsök, esetleg heves viszkető bőrtünetek. Gyerekeknél jellemző lehet a hiperaktivitás.

Ennek a negatív türelmetlen érzelmi állapotnak a kiegyenlítésére Edward Bach a legalkalmasabbnak a Nebáncsvirág esszencia szedését ítélte.

Edward Bach (1886-1936) angol orvos és bakteriológus, több mint 90 évvel ezelőtt dolgozta ki növényi alapú, holisztikus, szelíd terápiájának rendszerét. Az általa megtalált és elkészített 38 esszenciából 12 -öt sorolt az úgynevezett "Tizenkét fő gyógyító" rendszerébe, gyakorlatilag úgy mint, ahogy létezik a 12 zodiákus jegy. Ennek egyik virágesszenciája a Nebáncsvirág leginkább a Koshoz társítható. Ő maga aki foglalkozott picit asztrológiával is, kitanulta a klasszikus homeopátiát és nagyon spirituálisan közelített a testi - lelki betegségekhez, a múlt század első felében még úgy gondolta, az a szülött, akinek a horoszkópjában a Hold a Kos jegyében áll, lehet leginkább hajlamos a fent leírt agresszív és nyughatatlan viselkedésre. Mára ez így már nem helytálló megállapítás, mert mint fentebb írtam a stressztől szinte bárki kerülhet időszakosan ilyen lelkiállapotba, de tény, hogy a Kosok vagy Skorpiók avagy erős Mars planétával rendelkezők sokkal hajlamosabbak erre.

A Nebáncsvirág volt az első esszencia, amit 1928-ban E. Bach megtalált és már maga a növény kinézete és tulajdonságai is meggyőzték őt arról, hogy a virág energiái és rezgései hasonlatosak a Kos vagy marsikus alkatú, hírtelen haragú emberéhez, tehát a klasszikus homeopátia elvét követve - " hasonlót a hasonlóval " -  gyógyítólag hathatnak ezekre az emberekre.

A bíbor Nebáncsvirág ( Impatiens glandulifera ) egynyári növény, és más hasonló fajtársakkal összehasonlítva rendkívül gyorsan nő, napi akár 2-3 centimétert is gyarapodhat. Ha elszaporodik egy területen más növényt rövid idő alatt kiszorít. - Ugyanez a gyorsaság és versenyszellem nyilvánulhat meg a Kos - marsikus alkatú embernél, aki negatív értelemben másokat letiporhat, érvényesülni sem hagyhat.

Szára egyenes és felfelé nő, vöröses vagy barna színű, szerkezetileg erősen tagolt, mint egy megfeszült izmos test. Levelei nagyok, lándzsa alakúak, erezettek sötétzöldek. A szárak csúcsairól csüngenek le a furcsa, egzotikus virágok, melyeket a népnyelv a 'szegények orchideájának' hív. A legkülönlegesebbek azonban a növény dudorodó magtokjai, mert amikor azok megérnek, és valami hozzájuk ér, akkor hirtelen felpattannak és sörétszerűen lövik ki magukból, akár több méter távolságba az érett magokat. - Ez a fajta robbanékonyság és érzékenység illetve különlegesség és állandó megfeszült harcra készség jellemzi a Kos - marsikus alkatúakat is, vagy azokat az embereket, akik ebbe a lelkiállapotba kerülnek időlegesen.

A Nebáncsvirágból Edward Bach technikájával készült esszencia a növény gyógyító rezgését van hivatva konzerválni. A cseppek pár hétig tartó szedésével az ingerlékeny érzelemvilágú ember újra visszatalálhat belső harmóniájához, kiegyensúlyozottságához és nem utolsósorban környezete is fellélegezhet nehezen tolerálható türelmetlen viselkedésétől. A Nebáncsvirág az Elsősegélycsepp elengedhetetlen összetevője is, mely az akut traumák esetén nyújt hathatós segítséget.

Ha 2-3 dologban magadra ismertél a felsorolt negatív viselkedésminták közül, akkor jó eséllyel neked is érdemes lenne kipróbálnod a Bach virágterápia jótékony hatását!


Írta: Juhász Nóra - asztrológus és Bach virágterápiás tanácsadó

Felhasznált irodalom:

Julian Barnard : Bach-virágterápia, A növényi forma szerepe a gyógyításban

Szabó - Dr. Várhelyi : Bach-virágterápia a mindennapokban

Mechtild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia